Trwa ładowanie strony...

Druga edycja Konkursu Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego 2023


Druga edycja Konkursu Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego...

Zarząd Województwa Zachodniopomorskiego ogłasza drugą edycję konkursu pn. „Konkurs Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego” 2023.

Główne cele konkursu to:
• Popularyzacja dziedzictwa kulinarnego Pomorza Zachodniego oraz regionalnej kuchni opartej  na lokalnych, tradycyjnych i regionalnych produktach żywnościowych
• Prezentacja dorobku i tradycji kulinarnych Kół Gospodyń Wiejskich
• Aktywizacja środowisk wiejskich w oparciu o lokalne zwyczaje i umiejętności
• Promowanie i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej i regionalnej żywności
• Identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego, które może służyć do budowy produktu turystycznego i marki regionu
• Poszukiwanie produktów/potraw, które mogłyby zostać wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Do konkursu może stanąć:

  • Koła Gospodyń Wiejskich z terenu województwa zachodniopomorskiego, posiadające wpis do Krajowego Rejestru Kół Gospodyń Wiejskich i Koła utworzone na podstawie przepisów ustawy z dnia 9 listopada 2018 roku o kołach gospodyń wiejskich;
  • Stowarzyszenia zarejestrowane na terenie Pomorza Zachodniego;

Konkurs odbywać się będzie w dwóch kategoriach:

  • Kategoria I: do wyboru zupa lub przystawka lub danie główne (jeden element do wyboru)
  • Kategoria II: deser lub wypiek.

Wysokość nagród i wyróżnień dla ekip w 2023 roku

Kategoria I - do wyboru zupa i przystawka lub danie główne:

  • I miejsce – 3 000,00 zł
  • II miejsce – 2 000,00 zł
  • III miejsce – 1 000,00 zł
  • miejsca od IV do XVI – wyróżnienie – 500,00 zł

Kategoria II - deser lub wypiek.

  • I miejsce – 3 000,00 zł
  • II miejsce – 2 000,00 zł
  • III miejsce – 1 000,00 zł
  • miejsca od IV do XVI – wyróżnienie – 500,00 zł

Warunkiem udziału w Konkursie jest przesłanie pocztą tradycyjną, poczta email, albo złożenie osobiście w Kancelarii ogólnej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego w Szczecinie, prawidłowo wypełnionego formularza zgłoszenia wraz z załącznikami, na adres- Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego ul. Marszałka Józefa Piłsudskiego 40, 70-421 Szczecin z dopiskiem Wydział Rolnictwa i Rybactwa Konkurs Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego 2023

Termin przesyłania zgłoszeń upływa w dniu 4 maja 2023 roku (Uwaga!! Decyduj data wpływu do Urzędu).
Dodatkowych informacji udzielają pracownicy Wydziału Rolnictwa i Rybactwa UMWZ pod nr tel. 91 454 26 87,  91 454 26 85 , e-mail: ajaszczuk@wzp.pl, pmakatun@wzp.pl

Facebook X

Zobacz również

Powrót do góry